Zdravé recepty

Recept na pečené sladké zemiaky + 8 dôvodov prečo ich jesť!

Dnes vám prinášam môj obľúbený recept na zdravé sladké zemiaky :) Veľmi rada jem, no príprava jedla k mojim obľúbeným činnostiam veru nepatrí. Preto obľubujem rýchle a nenáročné recepty, pri ktorých sa moc nezapotím, chutia skvelo a ešte k tomu sú aj zdravé. Či už si ich pripravíte vo forme pečených hranoliek, alebo ich len nakrájate na kolieska, chutový zážitok a  spokojné brucho sú zaručené :)

Už som si myslela, že sa tento rok dovolenky nedočkám, ale podarilo sa! Týždeň sladkého nič nerobenia, oddychu na pláži a šantenia v morských vlnách. Ale mi bolo dobre! Týždeň kaloricky nabitého all inclusive ale spôsobil, že som sa cítila ako taký riadny čuník – na týždeň som na zdravé jedlo úplne zabudla a oddávala sa sladkým aj slaným nerestiam. Týždeň takejto nezdravej stravy ale stačil. Aby som si spríjemnila prvý deň po dovolenke, pripravila som si moje obľúbené pečené sladké zemiaky. Výborne chutia a ešte sú aj zdravé. Skúste ich tiež! :)

sladke zemiaky

Prísady:

  • 2 väčšie sladké zemiaky (cca 500g)
  • 1 PL kokosového oleja
  • soľ ( vyskúšajte napríklad čiernu soľ, má vajíčkovú “arómu”)
  • kurkuma (má protizápalové účinky)
  • čierne korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ďalšie korenie podľa chuti (v prípade akútnej lenivosti siaham po už predmiešanom korení typu “americké zemiaky”)

Postup:

Sladké zemiaky umyte a nakrájajte buď na hranolky, alebo kolieska (kolieska sú menej prácne :) ). Nakrájané kúsky vložte do misy a poriadne ich premiešajte s kokosovým olejom. Pridajte koreniny, cesnak a soľ a opäť premiešajte, aby olej a korenie pokrývali všetky zemiaky. Na plech dajte papier na pečenie a naň rovnomerne rozložte zemiaky. Vložte ich do predhriatej rúry a pečte cca 10-15 minút, potom ich poobracajte a pečte ďalších 10-15 minút, prípadne podľa potreby. Sladké zemiaky pekne zmäknú, a úplne parádne chutia keď sú aj trochu chrumkavé :) Najradšej ich jem ako hlavné jedlo s trochou zeleniny na boku. Podávať ich môžete s vašim obľúbeným dresinkom – mne chutí kombinácia bieleho jogurtu, cesnaku, čierneho korenia a štipky soli :)

Prečo jesť sladké zemiaky?

sladke zemiaky

Sladké zemiaky (nazývané tiež batáty) sú bohaté na betakarotén, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a železo. Majú antioxidačný a protizápalový účinok. Narozdiel od obyčajných zemiakov majú sladké zemiaky viac vlákniny, čím zlepšujú trávenie. Majú chutnú sladkastú chuť a môžete si ich pripraviť na mnoho spôsobov, mne najviac chutia pečené, no kľudne ich môžete aj uvariť, alebo si z nich spravte kašu. Chutnali ste už chipsy zo sladkých zemiakov? Sú výborné! (Aj keď o trošku menej zdravé, než ostatné spôsoby prípravy ;) )

8 dôvodov prečo jesť sladké zemiaky:

  • pomáhajú udržať zdravé srdce
  • posilňujú imunitu
  • urýchľujú hojenie rán
  • podporujú elasticitu pokožky
  • chránia bunky pred predčasným starnutím
  • obnovujú bunky
  • môžu pomôcť pri astme
  • redukujú zápal

Tak čo, dáte si? Vyfotené zemiaky som už zjedla :D V akej forme ich máte najradšej vy? :)

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.