Herbár

Medvedí cesnak, „dodá medvediu silu“

Vedecký názov: allium ursinum
Ľudové názvy: medvedí lenek, divý cesnak

 Čeľaď: cesnakovité (alliaceae)

Medvedí cesnak

Ako a kde hľadať medvedí cesnak

Sezóna medvedieho cesnaku začína už na jar – svetlozelené lesklé listy vyrastajú priamo z cibuľky a podobajú sa listom konvaliniek. Voňajú však po cesnaku. 🙂 Kvietky sú drobné, biele, objavujú sa v máji.

Medvedí cesnak rastie predovšetkým na vlhkých miestach, nájdeme ho najmä v lužných lesoch. Jeho listy sa objavujú začiatkom apríla, kým stromy ešte nemajú listy a medvedí cesnak tak má dostatok slniečka, koruny stromov ho nezatieňujú. Miestami tak v lesoch tvorí husté zelené koberce.

Jeho vegetačné obdobie trvá iba dva mesiace, po odkvitnutí vyschne a pod zemou zostanú iba cibuľky, ktoré čakajú na ďalšiu jar.

Svetlozelený lesklý list

Medvedí cesnak v priebehu histórie

Liečivé účinky medvedieho cesnaku poznali už naši predkovia – svoje meno vraj získal preto, lebo medveď po prebudení sa zo zimného spánku vraj vyhľadáva práve medvedí cesnak, ktorého konzumácia mu prečistí žalúdok a krv a naštartuje metabolizmus.

Sloveni a Slovenky ho využívali tak v kuchyni, ako aj na liečenie chorôb. Verili, že posilňuje organizmus, odháňa parazity a ak pomliaždené listy priložia na hnisavé rany, tie sa rýchlejšie zacelia.

Liečivé účinky cesnaku medvedieho

Medvedí cesnak obsahuje vitamín C a vitamíny skupiny B, má čistiace a antibakteriálne a antibiotické účinky, podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka, vysoký krvný tlak aj vysoký cholesterol a pôsobí proti kŕčom. Možno ho využiť na jarnú detoxikáciu organizmu, prečistí obličky a močové cesty, priaznivo pôsobí na žalúdok a črevný systém.

Medvedí cesnak dokáže zničiť choroboplodné zárodky, preto nám pomôže aj v chrípkovom období a chorobách dýchacích ciest.

Pomáha aj pri hnačkách, plynatosti, zápchach a žalúdočných ťažkostiach. Užívať ho možno aj na posilnenie imunity. Vo forme tinktúry podporuje pamäť, zle hojace sa rany ňou tiež možno potierať.

Biele kvietky

Využitie medvedieho cesnaku

Najväčšie využitie medvedí cesnak nájde v kuchyni – možno ho pridať prakticky do každého jedla, hravo nahradí kuchynský cesnak, cibuľu, pažítku či vňať petržlenu. Je výborný aj do šalátov, francúzskeho slaného koláča quiche, dá sa z neho vyrobiť výborná polievka, pesto na cestoviny či nátierka.

Na zber a následnú konzumáciu sú vhodné najmä mladé lístky, listy medvedieho cesnaku zbierame pred kvitnutím. Najjednoduchšie je mladé listy nadrobno posekať a posypať nimi maslový chlieb. 🙂

Sušením medvedí cesnak stráca svoje liečivé účinky, preto ho konzumujeme čerstvý. Ak si ho však chceme pripraviť do zásoby, môžeme si urobiť tinktúru – nasekaný medvedí cesnak vo fľaši zalejeme bielym alkoholom, dobre uzatvoríme a necháme dva týždne na slnečnom mieste. Následne scedíme a skladujeme v chladničke, pri problémoch so žalúdkom, vysokým cholesterolom či krvným tlakom tinktúru užívame dvakrát denne po dobu min. jedného mesiaca – 10 až 30 kvapiek tinktúry rozpustíme vo vode alebo vodou zapíjame. Tinktúra vydrží do nasledujúcej jari.

Víno proti chronickému kašľu a dýchavičnosti, ktoré uľahčí aj pri vykašliavaní hlienov, pripravíme tak, že hrsť nadrobno nakrájaných listov medvedieho cesnaku povaríme v 2,5 dcl bieleho vína. Precedíme a dochutíme medom. Užívame ho po lyžičkách počas celého dňa.

Les medvedieho cesnaku

Pesto, ktorým ochutíte napr. cestoviny, si pripravíte jednoducho: do mixéra dáme zväzok listov medvedieho cesnaku, pokrájaným nadrobno, 1 dcl olivového oleja, morskú soľ a citrónovú šťavu. Môžeme pridať aj vlašské orechy. Rozmixujeme na kašu, skladujeme v sklenenom pohári v chladničke, vždy, keď z neho trochu odoberieme, doplníme pohár niekoľkými kvapkami olivového oleja, aby sme zamedzili prístupu vzduchu a prípadnému pokazeniu.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.