Zdravie a recepty

Losos s bylinkovým ghee na paprikách

Jeden z mojich najobľúbenejších receptov. Keď som ho jedla prvýkrát, dožadovala som sa ho istú dobu každý deň. Bylinkové maslo môžete využiť aj na iné pokrmy, k mäsu sa hodí fantasticky. Ide o pomerne rýchle jedlo, zasýti a nie je moc ťažké.

Paleo receptSuroviny na lososa s bylinkovým ghee na paprikách:

  • 2-3 lyžice lieskových orechov
  • ½ šálky prepusteného masla ghee
  • jemne nasekaná menšia šalotka alebo strúčik cesnaku
  • tymianové lístočky
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • filety z lososa
  • 2-3 papriky nakrájané na tenké pásiky
  • olivový olej
  • 2-3 polievkové lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Paleo receptNa začiatok si pripravíme bylinkové maslo.

Lieskové orechy nasekáme na jemno a do zlatista opražíme na panvici. Keď vám prevoňajú kuchyňu, sú hotové, trvá to približne tri minúty na rozohriatej panvici. Do misky vložíme prepustené maslo ghee izbovej teploty. Primiešame tymianové lístočky (ak sú väčšie, nasekajte ich na jemno), na drobno nakrájanú šalotku alebo cesnak a opražené lieskovce. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Všetky prísady spolu dôkladne premiešame, aby sa chute prepojili.

Zmes rozložíme do stredu papierovej fólie tak, aby šla zrolovať a vyformovať do valčeka s priemerom okolo 3 cm. V chladničke bude zmes tuhnúť približne 2 hodiny, ale ak sa ponáhľate, 20 minút v mrazničke by mohlo tiež stačiť.

Losos a papriky sa robia približne rovnako dlho, takže je vhodné ich spraviť naraz.

Lososa očistíme a usušíme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Na panvici rozpálime ghee a potom položíme lososa kožou na panvicu. Keď bude prepečený do dvoch tretín, otočíme ho naopak na cca 2-3 minúty.

Na veľkú panvicu nalejeme olivový olej a rozpálime. Pridáme papriku, osolíme a okoreníme. Na prudkom plameni necháme papriku približne päť minút, kým zmäkne. Paprika sa nesmie variť ani prihárať, pravidelne premiešavame. Stiahneme plameň, pridáme vínny ocot a lyžicu olivového oleja. Miešame ďalšie 2-3 minúty, papriky získajú krásnu farbu a vinný ocot im dodá skvelú chuť.

Paleo recept

Bylinkové ghee je z knihy Jídlo na prvním místě (2014, Jan Melvil Publishing), papriky sú podľa upraveného receptu z Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Recept na prípravu chutného zdravého lososa s bylinkovým ghee na paprikách si pre Vás pripravila Barbora z blogu orvokki.sk, cestovateľka zamilovaná do Fínska, ktorá vášnivo rada číta a zakladá si na dobrej, zdravej strave. Na jej blogu nájdete recenzie na dobré knihy, zápisky z ciest aj zopár článkov ohľadom paleo a Whole30.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.