Zdravé recepty, Zdravie a recepty

Grilované cukinové polmesiace

V lete často neviem, čo jesť – keďže na honosné hlavné jedlá vďaka neprekonateľnému hicu zväčša akosi nie je chuť… Našťastie som sa rozhodla, že preverím svoje záhradnícke zručnosti a zasadím si cukinu. A tak teraz všemožne vymýšľam, ako zužitkovať úrodu – pri čom mojím obľúbeným receptom sú grilované cukinové polmesiace. Tak jednoduché a extra chutné!

Na grilované cukinové polmesiace budeme potrebovať:

  • jednu (najlepšie doma vypestovanú) cukinu
  • olivový olej
  • morskú soľ
  • čierne korenie
  • drvené chili
  • cesnak

Vlastná úroda cukín

Postup:

1. Začneme tým, že cukinu umyjeme a odrežeme konce. Šúpať ju nebudeme, iba krájať – vrchnú časť (bližšie pri stopke) môžeme nakrájať na kolieska a ak je cukina zrelá tak akurát a dužina zostane svieža aj v jej spodnej časti, kľudne ju na kolieska môžeme nakrájať celú. Moja cukina čakala na víkend, kedy sa konečne doma zíde celá rodina, preto už bola poriadne zrelá a dužina bola už trocha suchá… Ak aj Vaša cukina skončí takto prezretá, nič sa nedeje, cukinu rozdelíme napoly, vrchnú časť (bližšie pri stopke) nakrájame na kolieska, spodnú časť rozdelíme pozdĺžne napoly, dužinu vyberieme a nakrájame na polmesiace. Jednotlivé kúsky by mali byť hrubé asi 1 cm.

Cukinu nakrájame na polmesiace

2. Cukinové polmesiace naukladáme do misy, keď máme na dne už nejakú tú vrstvu cukiny, pofŕkame ju olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme chili (podľa chuti) a strúčik pretlačeného cesnaku. Pridáme ďalšiu cukinu a opäť ju takto dochutíme – olej, soľ, korenie, chili a cesnak. A takto spracujeme celú cukinu.

3. Keď je misa plná, cukinové mesiace kľudne prehrabeme rukami – aby sa všetky rovnomerne obalili v oleji, korení a cesnaku. Necháme chvíľku postáť.

Pridáme olej, soľ, korenie, chili a cesnak

4. Takto pripravenú cukinu stačí iba opražiť – môžeme si dopriať poriadnu grilovačku na záhrade a opražiť ju na grile alebo stačí vytiahnuť panvicu. Ja som si tiež vystačila s panvicou a sporákom – keďže sme cukinu fŕkali olejom, olej už na panvicu liať nemusíme. 🙂 Cukinu pomaly pražíme na miernom ohni a to z oboch strán – keď sa na nej objavia hnedé fliačky, je hotová.

5. Podávame s chlebom a nezabudneme ním pri konzumácii povytierať aj misu, v ktorej sa cukina „pácovala“ – cesnakový olej je prosto skvelý! 😛

Grilované cukinové polmesiace

Tak jednoduchý a chutný recept!
Pri najbližšej grilovačke nezabudnite na cukinu (a cesnak)! 🙂

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.