Zdravé recepty, Zdravie a recepty

Fit ovocné kolieska bez tuku

Ovocné fit kolieska bez tukuMilujem raw koláčiky. Ale úprimne, keď už nejaký ten rôčik papáte tie preorieškované dezerty, tak vás to raz musí prejsť. Vtedy príde chuť na niečo fresh, na niečo, čoho základom je ovocie a dopĺňa ho už len ovocie a ovocie. A ak ste rovnakými milovníkmi ovocia ako ja, tak sa vám tieto fit kolieska bez tuku rozhodne budú páčiť!

Čo ma na týchto koláčikoch očarilo bola ich žuvacia konzistencia. Akoby ste jedli hrsť gumených cukríkov natlačených v jednej formičke. Navyše sú krásne ľahké, voňavé a ultra ovocné. Ingrediencie môžete meniť podľa vlastnej chuti, fantázie či sezónnej ponuky sušeného ovocia. 🙂

Ovocné fit kolieska bez tukuPotrebujeme:

3 banány (dva rozmixovať na kašu a jeden nakrájať na malé kocky)
1 hrsť sušených moruší
4 hrste tmavých hrozienok sušených
1 hrsť bledých hrozienok sušených
1 hrsť goji sušené
2 hrste brusníc sušených
3 hrste sušenej naklíčenej pohánky (stačí, ak bude naklíčená, nemusíte ani sušiť, veď sušička to v konečnom dôsledku opäť spraví za vás 🙂 )
2 ks medjool datle (nakrájať na kúsky; ak používate iné a suchšie, pokojne použite 4-5 ks)
1 ČL podrtených kakaových bôbov
1 vanilkový struk (dužina z neho)
1 PL agáve sirup (nemusí byť)
kardamon ( ôžete použiť celé zrnká alebo mletý, ja som použila zrnká z 2 “strúčikov”)

Ovocné fit kolieska bez tukuPostup: 

Rozmixujeme dva banány na kašu (ak nemáte mixér, krásne zrelé banány roztlačte vidličkou). Postupne primiešavame moruše, hrozienka, brusnice, naklíčenú pohánku, datle nakrájané na malé kúsky, podrtené kakaové bôby, dužinu z jedného vanilkového struku, zrnká z kardamonu (alebo pomletý kardamon) a na kúsky nakrájaný banán. Všetko spolu poriadne premiešame a pomocou formičky robíme asi 1-1,5 cm vysoké koliečka. Sušíme pri 42°C asi 12 hodín.

Ovocné fit kolieska bez tukuOvocné fit kolieska bez tukuPozor pozor!

Sušené ovocie (najmä hrozienka) bývajú častokrát sírené, prisladzované či v rastlinnom oleji (bohužiaľ, najčastejšie ide o palmový olej a to teda rozhodne nie je eko friendly). Preto si dávajte pozor, aký výrobok a kde kupujete. Sušené ovocie odporúčam najmä v BIO kvalite. Najlepšie je však, ak máte svoje vlastné sušené ovocie, jednak z hľadiska chuti, vône, kvality a hlavne, máte istotu že si neprežilo chemickú bombu. Ďalšou z možností je kúpiť sušené ovocie na trhu – pri hrozienkach rozhodne odporúčam, tá chuť je jednoducho nezabudnuteľná!  Ach, áno, ja mám na tie trhy jednoducho slabosť. 🙂

Ka- čo?

Pýtate sa, čo je to kardamon? Korenie pôvodom z Indie poznali už starí Gréci a Rimania ako vzácne liečivo. Kardamon má priaznivé účinky na zažívanie, pomáha pri pálení záhy, má antiseptický a diuretický účinok. Navyše pomáha pri prekyslení zo sladkých jedál.

Kardamové semená sú vrásčité, asi 1-2 cm dlhé tobolky kardamovníka obecného. Používajú sa žltozelené celé tobolky alebo len semienka, či už celé alebo pomleté.

V arabských krajinách sa kardamon bežne pridáva do kávy alebo čaju. Využíva sa pri pečení sladkých koláčikov (alebo rawení 😉 ) či sušienok, varení polievok, ryže, strukovín či zeleninových jedál. Nájdete ho aj v koreňových zmesiach   (napr. kari, garam masala). Ide o intenzívne voňajúce korenie a tak s ním narábame opatrne.

Ovocné fit kolieska bez tukuTip: ľudia, čo si čistia zuby kokosovým olejom, častokrát spomínajú, že im chýba v ústach nejaká vôňa či čerstvosť. Skúste rozkúsať pár semienok kardamonu, okrem toho, že krásne osvieži dych, zlepší aj trávenie (žeby nové dva v jednom?).

Ovocné fit kolieska bez tukuUžívajte si aj vy tieto upršané jesenné dni v sladkom štýle. Nech ten život naozaj stojí zato! 🙂

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dnešný recept si pre Vás pripravila blogerka Natt z blogu humanbrute.blogspot.com, kde nájdete kopu ďalších zdravých receptov – vegánskych či raw -, krásnych fotiek a zaujímavých článkov plných pozitívnej energie. Ďakujeme, Natt! :love:

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.