Herbár

Ďumbier lekársky alebo zázvor, „štipľavý aromatický všeliek“

Vedecký názov: zingiber officinale
Ľudové názvy: ďumbier pravý, zázvor pravý

Čeľaď: ďumbierovité (zingiberaceae)

Zázvor
Franz Eugen Köhler – Zingiber officinale, Köhlers Medizinal-Pflanzen in naturgetreuen Abbildungen und kurz erläuterndem Texte

Ďumbier a jeho pestovanie

Ďumbier je plazivá, tropická trvalka, ktorá dorastá do výšky 1 až 1,2 m. Má hrubý, vláknitý, silne aromatický, hľuznatý koreň, z ktorého vyrastajú dlhé úzke listy. Biele až žlté kvety majú purpurové žilky, sú voňavé, no na rastline sa objavujú iba ojedinele (v našich podmienkach prakticky vôbec) a výlučne v noci.

Ďumbier rastie v dobre priepustných, hlinitých pôdach. Má rád polotieň. Rozmnožuje sa koreňovými odrezkami.

Ďumbier si vraj môžete vypestovať aj doma, keď koreň zázvoru, bežne dostupný v obchodoch (vyberáme čo najčerstvejšie korene, nie zoschnuté), zasadíme do zmesi substrátu a rašeliny tak, aby očká, zárodky klíčkov (t.j. tie malé „hrudky“ po stranách koreňa) smerovali hore. Koreň úplne zasypeme, aby klíčky nebolo vidieť, ďumbier je najlepšie začať pestovať skoro na jar.

Črepník umiestnime na teplé slnečné miesto – napríklad na podobločnicu nad radiátor, no nie na priame slnko. Polievame ho tak, aby bola pôda stále vlhká (nie mokrá). Zázvor vyženie dlhé tenké listy, ktoré môžu dorásť až do výšky 80 cm. Nejde o príliš dekoratívnu rastlinu, vyzerá skôr ako tráva. Keď po niekoľkých mesiacoch začnú listy schnúť, znamená to, že je koreň vyzretý a možno ho zužitkovať. Časť z neho môžete použiť na vypestovanie nového zázvoru.

Ďumbier lekársky alias zázvorZázvorová história

Väčšina z nás ďumbier pozná skôr pod názvom zázvor. Tento aromatický koreň pochádza pôvodne z juhu Číny a má ostrú, prenikavú, štipľavú chuť. Dnes sú jeho najväčšími vývozcami India, Čína a Indonézia, no pestuje sa aj v juhovýchodnej Ázii, západnej Afrike a v Karibiku.

Ako koreninu ho poznali už v starovekom Grécku, Ríme či Egypte; v stredoveku bol považovaný za afrodiziakum. V Ázii sa odpradávna používal v liečiteľstve.

Liečivé účinky zázvoru

Ďumbier prečisťuje, detoxikuje organizmus – zvyšuje činnosť pečene, ktorá má na starosti odchod toxínov z tela.

Čaj z ďumbieru upravuje činnosť žalúdka a čriev, dokáže z čriev odstrániť baktérie, spôsobujúce hnačky a pomôže aj pri zápche, pretože podporuje správne vyprázdňovanie. Podporí aj chuť do jedla, pomáha pri plynatosti a tlmí črevné kŕče.

Pomôže aj pri prechladnutí a boľavom hrdle, pretože obsahuje antibiotické látky, tlmí množenie baktérií a vírusov a pomáha uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest. Vďaka obsahu vitamínov, éterických olejov a antibiotických látok podporuje imunitu.

Je silným antioxidantom, má antiseptické účinky, zlepšuje prietok krvi, čím pomáha pri studených rukách a nohách – dokáže zahriať celé telo. Znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Obklady zo zázvoru majú protizápalové a analgetické účinky, tlmia bolesti pri zápaloch kĺbov a pomôžu pri reume.

Pozor, maximálna denná dávka zázvoru je 5 gramov, takže to s jeho používaním rozhodne netreba preháňať. Zázvor by mali obmedziť až sa mu úplne vyhýbať aj tehotné ženy (hoci je dobrý na tehotenskú nevoľnosť) a ženy dojčiace a ľudia so žalúdočnými problémami (napr. s vredmi) a trpiaci cukrovkou či Crohnovou chorobou. Deťom do dvoch rokov sa zázvor vôbec neodporúča a nemali by sme ho užívať nalačno.

Zázvor

Využitie ďumbieru

Ďumbier si nájde využitie v kuchyni, najmä tej exotickej, orientálnej ako korenie na dochutenie omáčok či iných jedál. V Japonsku sa nakladaný zázvor gari podáva k sushi. Pridávame ho aj do sušienok, koláčikov, likérov alebo vína; v Británii je veľmi populárna zázvorová limonáda, resp. zázvorové pivo.

Doma si hravo môžete pripraviť kandizovaný zázvor. Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na malé kocky alebo tenké plátky (podľa toho, aký tvar preferujeme), ktoré 30 minút povaríme v čistej vode. Vodu takmer úplne zlejeme, v hrnci jej necháme iba trošku a pridáme rovnaké množstvo cukru (ako sme použili zázvoru). Varíme ešte tridsať minút. Keď zázvor spriesvitnie a stmavne, vodu úplne scedíme, zázvorové kocky, resp. plátky obalíme cukrom a necháme voľne usušiť (prípadne sušíme v rúre).

Čaj z čerstvej mäty a čerstvého postrúhaného zázvoru je vynikajúci v boji proti prechladnutiu a jesenným chrípkam, dochutiť si ho môžeme aj citrónom a medom, pijeme ho čo najteplejší. V obchodoch si môžeme kúpiť aj čaj v podobe sušeného zázvoru, ale čerstvý zázvor je lepší – v teple sa dokonca nekazí, preto bol jedným z prvých korení, ktoré arabskí obchodníci priniesli do Európy.

Dokonca môže pomôcť pri nevoľnosti z cestovania – ak nám býva pri dlhých cestách autom zle, môžeme si so sebou do príručnej batožiny vziať zázvorový čaj.

Ďumbier lekársky

Zázvor v kozmetike

Zázvor možno využiť v podobe ako zábal na podporu rastu vlasov. Asi trojcentimetrový kus (prípadne väčší, menší – podľa dĺžky a hustoty vlasov) zázvoru nastrúhame najemno, zabalíme do gázy a dôkladne vyžmýkame. Zázvorovú šťavu zmiešame so sezamovým olejom v pomere 1:1. Zmes vmasírujeme do vlasovej pokožky, vlasy zabalíme do kúpacej čiapky a starého uteráku. Necháme pôsobiť 10 minút až hodinu a následne dôkladne vymyjeme. Používame raz týždenne. Zábal pomôže aj pri nadmernom vypadávaní vlasov a lupinách.

Zázvor môžeme pridať aj do masky na pleť – v kombinácii s medom alebo jogurtom prospeje problematickej či zrelej pleti. Masku aplikujeme na tvár, necháme pôsobiť 10 minút a zmyjeme.

Voňavý jesenný píling si môžeme pripraviť z nastrúhaného zázvoru, hnedého hrubozrnného cukru, mandľového oleja, štipky nastrúhaného muškátového oriešku a škorice. Pílingom jemne premasírujeme pleť či pokožku (mal by byť skvelý aj proti celulitíde), nechajte pár minút pôsobiť a zmyjeme. Vďaka oleju už nemusíme použiť krém či telové mlieko.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.