Vianočné zdravé recepty s Petrou z Éthique

Po zdravých chia guľôčkach sme si pre Vás v spolupráci s Petrou z blogu www.veg-ethique.blogspot.cz pripravili ďalšie dva zdravé chutné vianočné recepty a Petre sme položili aj pár zvedavých otázok. :)

Ahoj, Petra! V prvom rade by som sa Ti chcela veľmi poďakovať za možnosť položiť Ti pár zvedavých otázok a ukázať našim čitateľom zopár Tvojich receptov. Mohla by si sa nám na úvod trochu bližšie predstaviť?

Som úplne obyčajná baba zo severných Čiech, ktorá má rada jedlo. A to jedlo také, ktorého produkcia nikomu neublížila. Využívam suroviny, ktoré nám ponúka rastlinná ríša a že ich nie je málo! Rada modifikujem tradičné recepty do zdravších variantov a mám radosť, keď sa to stretne s nadšením. Pozitívna odozva od čitateľov ma naozaj nakopáva písať ďalej a ďalej.

Bloguješ dlho, čo bolo impulzom pre založenie blogu?

Blogujem asi tak rok a pol. Impulzom bolo ukázať ľuďom, že aj bez živočíšnych výrobkov si človek môže pochutnať. A potom tiež, keď ma niekto poprosí o recept na to či ono, môžem povedať: „Mrkni sa na blog!“ – proste taká moja verejne dostupná on-line kuchárka.

Na svojom blogu zverejňuješ aj RAW recepty. Mohla by si nám priblížiť RAW kuchyňu, jej filozofiu a výhody?

RAW je živá strava, čo znamená tepelne neupravená. A alebo len minimálne – do 42°C. Výhodou je, že RAW strava obsahuje veľa enzýmov, vitamínov a minerálov. Vitariáni jedia veľké množstvo ovocia – teda jednoduchých cukrov, z čoho majú veľa energie. Avšak podľa môjho názoru je plné vitariánstvo v našich zemepisných šírkach neudržateľné – jesť v zime šaláty z dovezenej skleníkovwj zeleniny a ovocia, ktoré k nám putovalo dva týždne, to nie je tiež ultra zdravé. Okrem toho, pankreas si zvykne, že nemusí vytvárať toľko tráviacich enzýmov a prechod na „normálnu“ stravu je po RAW období veľmi problematický. Sama zaraďujem RAW pokrmy skôr pre spestrenie, ale v lete si rada dám pár RAW dní, kedy jem len ovocie a zeleninu. Krásne to prečistí a človek je z tých cukrov nabudený a mohol by hory prenášať.

"Syrová" kešu omáčka

Ktorý z receptov, zverejnených na Tvojom blogu, je Tvoj najobľúbenejší a prečo?

Môj obľúbený recept je na cestoviny s falošnou syrovou omáčku, ktorú jednoducho milujem. Cestoviny jeme poskromne a možno aj preto sú pre mňa tým najluxusnejším obedom. Z RAW receptov to určite budú brownies a z pečeného sladkého kysnutý kringel.

Ako bude vyzerať Tvoja štedrovečerná večera? :)

Štedrý večer budeme tráviť u rodičov a na večeru budeme mať údený tempeh „na mede“ (ehm, teda na slade) so zemiakovým šalátom, na ktorý použijem pšenovú majonézu. Mňam, už sa tak teším!

Ďakujem krásne za mini rozhovor, želám Ti krásne sviatky!

A ja ďakujem za príležitosť na tieto otázky odpovedať a tiež prajem všetkým pohodové sviatky a šťastný rok 2015.

Kokosky

Jednoduché kokosky

Budeme potrebovať:

  • 200 gramov kokosu v bio kvalite
  • 150 gramov ryžového sirupu
  • 3 polievkové lyžice vody
  • štipka soli
  • vanilka, citrónová alebo pomarančová kôra, škorica a pod. na dochutenie

KokoskyKokosky

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 170°C.
  2. Všetky suroviny zmiešame a vlhkými rukami tvarujeme požadované tvary. Môžu to byť trojhrany alebo si môžeme vziať na pomoc nejakú formičku pomocou odmeriavacej lyžice vytvoríte napr. roztomilé minikopčeky. :)
  3. Kokosky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút, kým nezačnú zlatnúť. Behom pečenia s kokoskami nemanipulujeme, majú tendenciu sa rozpadať, ale po upečení a vychladnutí už budú v poriadku.

RAW perníčky

RAW perníčky

Budeme potrebovať:

  •  drť z 1 dávky lieskovoorieškového mlieka
  • 200 gramov pohánky
  • 120 gramov sušených vykôstkovaných datlí
  • 30gramov nepražného karobu
  • 20 gramov nepraženého kakaa
  • 2 polievkové lyžice perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
  • štipka soli

RAW perníčky

Postup:

  1. Pohánku prepláchneme, zalejemee vodou a necháme namočenú cez noc. Ak máme dostatok času, necháme ju naklíčiť, perníčky budú „hodnotnejšie“.
  2. Obdobne prepláchneme datle, zalejeme, aby boli všetky ponorené a necháme namočené cez noc.
  3. Návod na prípravu lieskovoorieškového mlieka nájdete u Petry na blogu. Alternatívne si večer predtým (spolu s pohánkou a datľami) namočíme orechy do vody a na druhý deň ich premixujeme s odkvapkanou vodou z datlí, ktorú doplníme o 600 ml čistej vody. Drť, ktorá zostane po precedení mlieka, poslúži ako základ na perníčky.
  4. Naklíčenú pohánku prepláchneme, necháme odkvapkať a dáme do nožového mixéru.
  5. Pridáme drť z lieskovoorieškového mlieka, soľ, pomarančovú kôru, perníkové korenie a premixujeme. Plniacim otvorom do mixéra pridávame odkvapkané datle, pekne jednu po druhej.
  6. Občas mixér zastavíme, stierkou zmes zotrieme zo stien a mixujeme ďalej.
  7. Až bude všetko dokonale rozmixované, pridáme karob a kakao a ešte premixujeme. Ak nemáme taký dobrý mixér, karob s kakaom preosejeme a zmes s nimi premiešame ručne v miske.
  8. Cesto by malo byť tvarovateľné, ale nie príliš tuhé.
  9. Cesto rozotrieme na papier na pečenie napr. pomocou nejakej stierky alebo valčekom cez potravinovú fóliu, aby sa nelepilo. Výška rozotreného cesta by mala byť asi 0,5 cm.
  10. Formičkami môžeme vykrajovať ľubovoľné tvary, ktoré opatrne prenášame do priamo do sušičky. Po niekoľkých hodinách by malo ísť papier odstrániť. Perníčky dosušíme na mriežke/sieťke.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mini rozhovor a recepty poskytla Petra z blogu www.veg-ethique.blogspot.cz, kde nájdete aj kopec ďalších nápaditých zdravých receptov.

Pridaj komentár