Herbár

Mäta prieporná, „osvieži dych, telo i ducha“

Vedecký názov: mentha piperita
Ľudové názvy: mätka, fefermica, vetrová bylina, prominca

Čeľaď: hluchavkovité (lamiaceae)
Ďalšie známe druhy: Mäta má stovky odrôd, ktoré sa odlišujú vôňou a vzhľadom. Voľne v prírode rastie predovšetkým mäta vodná (mentha aquatica), klasnatá (mentha spicata), roľná (mentha arvensis) a dlholistá (mentha longifolia). Pestovať môžete aj vyšľachtené kultivary s najrozličnejšími arómami – mätu čokoládovú, jahodovú, citrónovú, ananásovú či zázvorovú.

Mäta a jej pestovanie

Mäta je trváca bylina, výška jednotlivých druhov kolíše od 20 do 100 cm, niektoré druhy mäty vytvárajú iba prízemné porasty (mäta korzická, mentha requienii, dorastá do výšky 2,5 cm). Stonka je štvorhranná, chlpatá, tmavozelená až fialovo-hnedá. Listy zväčša oválne, aromatické, s výraznou žilnatinou a viac či menej zúbkatými okrajmi. Vôňu si veľmi dobre uchovávajú aj sušené listy. Mäta kvitne v júny až septembri, kvety sú zoskupené v klasoch, farbou svetloružové až svetlofialové.

Mäta

Listy a vňať sa zbierajú pred kvitnutím, spracovávame ich sušením. Zberáme ich za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Mätové listy sa ľahko zaparia, preto ich sušíme na dobre vetraných miestach v tenkých vrstvách. Mätu možno aj zamraziť.

Mäta vyrastá z podzemných alebo nadzemných poplazkov, vďaka ktorým sa veľmi ľahko šíri do okolia a je veľmi expanzívna. Obľubuje polotieň a vlhké, dobre priepustné pôdy bohaté na živiny. Na jar sa množí delením, stonkovými odrezkami na jeseň – stonky v lete zakoreňujeme vo vode. Semená mäty priepornej sú neklíčivé.

Mäta je vhodná aj na pestovanie v interiéry a aj v exteriéry sa ju odporúča pestovať v kvetináčoch, pretože sa veľmi rýchlo rozrastá. Kvitnúce stonky by sa mali odrezať, aby sa predišlo vzájomnému opeľovaniu.

Mätová história

Snáď žiadna bylinka nemá takú bohatú históriu ako mäta! Podľa gréckej mytológie premenil Hádes na bylinku mäty svoju milenku nymfu, aby ju ochránil pred svojou žiarlivou ženou – no pekne! Podľa básnika Ovídia bola mäta symbolom pohostinnosti a nesmela chýbať pri hodovaní a slávnostiach; Rimania ju používali v kombinácii s medom na osvieženie dychu a maskovanie zápachu alkoholu. Poznali ju už v starovekom Egypte, v čínskej medicíne sa mäta na liečenie rôznych neduhov využíva už 3 000 rokov.

Liečivé účinky mäty

Mäta má mnohoraké liečivé vlastnosti. Účinnou látkou je predovšetkým mentol, ktorý má antiseptické, protizápalové a chladivé vlastnosti.

Nad mätovým záparom sa možno naparovať pri silnom prechladnutí (alebo keď chceme dosiahnuť uvoľnenie od stresu) a pomáha i pitie mätového čaju, nakoľko mäta pôsobí dezinfekčne. Pri boľavom hrdle možno mätový čaj použiť ako kloktadlo.

Pitie mätového čaju tiež zlepšuje trávenie, tlmí prekyslenie žalúdka a pálenie záhy (mäta má žlčopudné a žlčotvorné účinky), odstraňuje nechutenstvo, pomôže tiež pri štikútke a plynatosti. Pár kvapiek mätového éterického oleja rozpustených v základom rastlinnom oleji (napr. olivový alebo mandľový) možno využiť pri masážach bolestivých svalov a proti reume – mätový olej chladí a utišuje bolesti. Pri reumatizme môže pomôcť aj mätový kúpeľ.

Mätovým čajom môžeme vyplachovať ústnu dutinu na osvieženie dychu či upokojenie boľavých ďasien (tu pôsobí vynikajúco v kombinácii so šalviou).

Podľa istých zdrojov má aj mierne afrodiziakálne účinky. :D

Mätu používame opatrne počas tehotenstva a pri obličkových ťažkostiach – nevystavujeme sa jej v nadmerných dávkach. Čistý mätový čaj sa odporúča piť dennodenne iba po dobu 10 dní (v čajových zmesiach ju možno piť bez obmedzenia).

Mätový čaj

Využitie mäty

V lete je pitie čaju z čerstvej mäty skvelým spôsobom, ako sa osviežiť (mimoriadne osviežujúce je aj studené mojito! :lol: ). V zime si zo sušenej mäty možno pripraviť skvelý teplý nápoj, ktorý nás zbaví prechladnutia. Mäta je vynikajúca aj v čajových zmesiach – napr. s harmančekom, medovkou, valeriánou… V kuchyni si využitie nájde najmä pri cukrárskych receptoch – skvelá je v kombinácii s čokoládou v sladkých dezertoch, poslúži aj na ozdobu nápojov a sviežich letných tort. Urobiť si môžeme aj mätový sirup.

Ak mätu pestujeme blízko ruží, nebudú mať vošky.

Jej liečivé využitie nájdete vyššie, kozmetické zasa nižšie.

Mäta v kozmetike

Mäta nájde využitie aj v kozmetike – mätový kúpeľ Vás osvieži a povzbudí myseľ, okrem toho je účinný aj pri bolesti svalov či podráždenej pokožke, nakoľko príjemný chladivý pocit z mäty prekryje svrbenie a pálenie.

Mätová pleťová maska osvieži pleť a zbaví ju únavy – rozdrvené listy čerstvej mäty stačí pridať do avokádovej masky. Mätový čaj s lyžicou citrónovej šťavy možno použiť miesto kondicionéra na oplachovanie mastných vlasov na záver ich umývania. Prospeje aj podráždenej vlasovej pokožke, vtedy možno mätový čaj po umytí vlasov aplikovať priamo na pokožku hlavy, jemne ju premasírovať a zvyškom tekutiny opláchnuť dĺžky vlasov. Vlasový mätový čaj necháme pôsobiť 5 až 10 minút, následne vlasy opláchneme.

4 thoughts on “Mäta prieporná, „osvieži dych, telo i ducha“

    1. Ja ju pestujem na záhrade a pestuje sa takpovediac sama, len v najväčšom letnom hice, keď nepršalo, som ju musela polievať – nemám ju vysadenú na dobrom mieste, hodil by sa jej väčší tieň. Aj vnútri v kvetináči – v kuchyni medzi ostatnými bylinkami – by sa jej malo dariť.

      Čo konkrétne potrebuješ vedieť? :)

    1. Mäta podľa mňa nemá nejaké špeciálne požiadavky na pestovanie vnútri, umiestni ju pekne na podobločnicu k ostatným bylinkám. Možno ju bude treba častejšie polievať, má rada vlhko – keď bude substrát navrchu presušený, treba ju hneď poliať. A radšej ju polievať viackrát menším množstvom vody (než raz za čas poriadne, to by mohla zhniť). Hnojenie byliniek sa mne osobne až tak nepozdáva, radšej by som ich raz za čas presadila do nového substrátu. A sem-tam mätu podľa potreby ostriháš – keď ju budeš potrebovať na čaj a takpodobne. :) Držím palec!

Pridaj komentár