Kakaové bôby, kakao najkakaovatejšie

Kakaové bôby

Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka pravého (lat. theobroma cacao). Pražením, mletím a lisovaním sušených kakaových bôbov sa získava kakaové maslo a kakaový prášok – z kakaového prášku sa vyrába kakao (prášok, ktorý s mliekom používame na prípravu chutného horúceho nápoja alebo ho pridávame do pečenia), z kakaového masla čokoláda a kakaové maslo využitie nájde aj v kozmetike.

Pri výrobe čokolády sa kakaové maslo zmieša s cukrom, mliečnym práškom, rôznymi aditívami a konzervantmi – v niektorých čokoládach je potom obsah kakaa, žiaľ, takpovediac zanedbateľný (iba 10 až 20 %).

Ak ste už niekedy jedli poriadnu horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, máte takmer presnú predstavu o chuti nepražených kakaových bôbov – sú obdobne horké, no niekto má rád práve chuť horkej čokolády. No najpodstatnejšie je, že kakaové pôdy si v surovom stave na rozdiel od pražených bôbov a spracovanej čokolády zachovávajú všetky hodnotné výživné látky.

KakaovníkKakaovník

Kakaovník pravý pochádza z amerických pralesov, dnes sú ich najväčším dodávateľom na svetový trh africké krajiny.

Ide o vysoký vždyzelený strom, divo rastúce kakaovníky dosahujú výšku až 15 metrov. Ružovo biele kvety bez vône vyrastajú v trsoch priamo z kmeňa stromu. Plodom kakaovníka je 10 až 30-centimetrov veľký struk, plody dozrievajú 5 až 9 mesiacov. Vo vnútri plodu sú v bielej dužine uložené semená – kakaové bôby. Čerstvé kakaové bôby sú takmer bez vône, charakteristickú kakaovú vôňu a chuť získavajú až sušením a pražením.

Zber zrelých plodov kakaovníka začína u päť alebo šesťročných stromov, kakaovníky prinášajú najlepšiu úrodu po dvanástich rokoch a rodia dvadsať aj viac rokov. Na získanie 1 kg sušených kakaových bôbov je potrebných 20 až 30 kg čerstvých bôbov, prvým krokom je vylúpanie bôbov zo strukov, nasleduje fermentácia, ktorou sa odstráni biela dužina a očistené bôby sa usušia, najlepšie na slnku. Ďalej sa môžu lúpať a pražiť.

Kakaovník

Kakaová história

Kakaové bôby pravdepodobne spracovávali už Aztékovia a Mayovia, ktorí si z nich pripravovali nápoj s hustou penou, ochutený chilli alebo vanilkou. Aztékovia kakao nazývali „pokrmom bohov“ a považovali ho za zdroj energie, múdrosti a sexuálnej potencie.

Keď čokoládu na náš kontinent priniesli európski objavitelia, dočkala sa rozpačitého privítania – objaviteľom bohvieako nechutila a domov ju doviezli skôr ako kuriozitu. Populárnou sa stala až potom, ako sa do nej začali pridávať cukor, mlieko a škoricu.

Kakaovník

Kakaové bôby ako superpotravina

Kakaové bôby patria medzi tzv. „superfoods“, superpotraviny – obsahujú až 300 chemicky identifikovateľných látok, vďaka čomu patria medzi výnimočne komplexné potraviny. Je v nich veľa minerálov (horčík – ktorý v našej strave patrí k nedostatkovým prvkom, vápnik, fosfor, železo, teobromín, organická síra, meď, mangán, selén, zinok, draslík), vitamínov (vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E), aminokyselín a antioxidantov. Na antioxidanty sú mimoriadne bohaté, obsahujú približne trikrát viac flavonoidných antioxidantov ako zelený čaj.

Kakaové bôby

Pražením sa veľa z výživných látok, obsiahnutých v kakaových bôboch, stráca, pri čom na konzumáciu sú vhodné aj surové kakaové bôby – celé alebo pomleté ich môžeme priamo konzumovať alebo pridávať do jedál a zákuskov.

Jednoduchý zákusok vytvoríme napr. pomletím kakaových bôbov v mixéri. Môžeme k nim pridať sušené ovocie podľa nášho výberu a kokosový olej a vytvarovať malé chutné guľôčky. Pomleté bôby môžeme pridať aj do kaše, cereálií, jogurtu alebo müsli.

Kakaové bôby dostanete kúpiť v predajniach s bio potravinami alebo v obdobných bio e-shopoch. Určite si kúpte nepražené kakaové bôby! K dispozícii bývajú celé nepražené kakaové bôby (lúpané i nelúpané, konzumovať sa dajú oboje) alebo pomleté/podrvené (tzv. cocoa nibs). Kakaové bôby si jednoducho pomeliete aj sami doma v mixéri. Odporúčame ich tepelne ďalej neupravovať, no aj ak ich v pomletej forme používame ďalej do pečenia, bude to určite zdravšie ako pridať do pokrmu kakao.

Priaznivé účinky na ľudské zdravie

Vďaka obsahu látok ako anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamín (čo je hormón lásky a šťastia) má kakao stimulujúce a povzbudzujúce účinky a skutočne môže priaznivo pôsobiť na ľudskú náladu a pocity, pri konzumácii kakaa a čokolády je človek oprávnene šťastný, blažený, uvoľnený. :) Kakao tak môže byť efektívnym antidepresívom až ľahkým afrodiziakom. ;)

Theobromín v kakau stimuluje centrálny nervový systém a srdce, uvoľňuje svalstvo a rozširuje cievy a chráni ich pred arterosklerózou a srdcovocievnymi ochoreniami. Takže kakao a čokoláda nemusia byť iba sladkým prehreškom, ale aj zdraviu prospešným liekom – najmä ak si doprajete spomínané nepražené kakaové bôby, ktoré si zachovajú všetky výživné látky.

Pridaj komentár