Jesenný pomarančový džem

Kto je na zbieranie šípok lenivý a túži po trochu exotickejších chutiach, môže si s nami tento raz urobiť jesenný pomarančový džem.

Jesenný pomarančový džem

Na jesenný pomarančový džem budeme potrebovať:

  • cca 1 a ½ kila pomarančov;
  • 2 citróny;
  • kúsok zázvoru;
  • 500 g želírovacieho cukru 2:1;
  • cca 8 klinčekov.

Postup:

Jesenný pomarančový džem

1. Začneme tým, že ošúpeme pomaranče, zbavíme ich tvrdej šupky.

2. Z jedného citróna ostrúhame kôru a oba citróny odštavíme. Alternatívne môžeme do džemu pokrájať celú dužinu z citrónov.

3. Zázvor ošúpeme a nastrúhame najemno.

Jesenný pomarančový džem

Jesenný pomarančový džem

Jesenný pomarančový džem

4. Pomaranče musíme nakrájať na menšie až malé kúsky (miestami ide skôr o trhanie :D ) a najlepšie aj zbaviť všetkých bielych „pozostatkov“ po tvrdej šupe, no pokojne aj tých priehľadných „blaniek“, ktoré držia pokope dužinu – v džeme by mala byť čistá dužina, poctiví pracanti môžu džem na záver prepasírovať. Pomaranče pri čistení a porcovaní budú nadšene púšťať šťavu, snažíme sa ju zachytiť a pridať k pomarančovej dužine.

Jesenný pomarančový džem

Jesenný pomarančový džem

5. Pomarančovú dužinu zmiešame s citrónovou kôrou a šťavou a nastrúhaným zázvorom. Prisypeme cukor, dochutíme klinčekmi, zľahka premiešame. Zmes môžeme ochutnať, aby sme do džemu prípadne pridali viac zázvoru alebo klinčekov – najmä pri zázvore radšej začnime menším množstvom, pridať ho môžeme vždy, kdežto ubrať z jeho výraznej chuti sa už nedá…

Jesenný pomarančový džem

Jesenný pomarančový džem

6. Džem robíme v chlebovej piecke s programom marmeláda podľa toho, ako zvykneme v chlebovej piecke bežne „džemovať“ – môj program beží hodinu aj 20 minút bez prerušenia a medzitým mám všetok čas sveta, môžem sa venovať iným veciam: piecka džem varí i priebežne premiešava sama.

Alternatívne môžeme džem robiť po starom – za použitia 1 kg kryštálového cukru, zvyšok ingrediencií sa nemení. Pomaranče aj v tomto prípade ošúpeme, očistíme, nakrájame, pridáme citrónovú kôru a šťavu (prípadne aj dužinu), zázvor, klinčeky a cukor. Necháme zovrieť a ďalej varíme aspoň 10 minút, optimálne kým džem nezačne pozvoľna hustnúť. Pravidelne miešame.

7. Hotový džem síce naoko pôsobí veľmi riedko, no verte mi, že po chvíli zhustne. Plníme ho do horúcou vodou vypláchnutých pohárov, ktoré na noc uložíme do tepla do deky – ako som už spomínala, veľkí snaživci džem predtým môžu prepasírovať, aby sa zbavili väčších kúskov a zvyškov šupiek.

Jesenný pomarančový džem

Našla som aj iný recept, v ktorom sa celé pomaranče pokrájajú na tenučké plátky, ktoré sa následne varia a rozmixujú, takýto džem má vraj zaujímavú horkú chuť. Mne osobne sa moja alternatíva, ktorá využíva iba dužinu, pozdáva o čosi viac – väčšina citrusového ovocia v supermarketoch je chemicky ošetrená, preto sa neodporúča používať ich kôru. Plus si myslím, že pikantnosť zázvoru dodá džemu zaujímavejší trpký ráz než pomarančová kôra.

Aký džem zvykne kraľovať Vašej jeseni? :)

Pridaj komentár