Domáci šípkovo-jablkový džem

Sezóna šípok je v plnom prúde, nuž som sa jedno venčenie psov rozhodla spojiť aj so zberom šípok – tento raz som šípky neplánovala sušiť, rozhodla som sa vyskúšať jeden zaujímavý recept na domáci šípkový džem, ktorý z nedeľných raňajok urobí úžasnú hostinu! A so svojím receptom sa s Vami rada podelím! :)

Domáci šípkovo-jablkový džemNa domáci šípkovo-jablkový džem budeme potrebovať:

  • 900 g čerstvých šípok
  • 3 veľké jablká
  • 1 pomaranč,
  • ½ citróna
  • 500 g želírovacieho cukru 2:1
  • trochu korenia na vianočný punč

Postup:

Šípky

1. Prvým krokom je zber šípok – vyberte si na ne v pekný slnečný deň a pokojne si prizvite aj nejakých pomocníkov, ja som nahovorila brata. :P Šípky, samozrejme, nezbierame v blízkosti ciest či železníc, my sme si vybrali rúnky pri opustených vinohradoch. Zbierame iba tvrdé, pekne vyfarbené, karmínovočervené plody, odhadom sme nazbierali plný malý košík, ak ich nazbierate viac, zvyšok môžete nasušiť na čaj alebo si ho pripraviť rovno z čerstvých šípok.

Domáci šípkovo-jablkový džem

2. Nazbierané šípky umyjeme. Zbavíme ich prípadných stopiek a čiernych zvrškov. Následne ich rozpolíme a vydlabeme z nich zrniečka a pichľavé chĺpky. Výborná je na to škrabka na mrkvu, prípadne štíhly príborový nožík alebo druhý koniec lyžice. Pozor, pichľavé chĺpky sú doslovne pichľavé, ja som si na ľavú ruku, ktorou som manipulovala so šípkami, skryla do jednorázovej plastovej rukavice. Očistené polovice šípok ešte niekoľkokrát premyjeme, opláchneme vodou, aby sme sa zbavili aj posledných pichľavých chĺpkov.

Tip: Aj do čistenia šípok odporúčam zapojiť celú rodinu a urobiť si takú malú manufaktúru – jeden môže šípky čistiť od čierneho zvršku a prípadných stopiek, druhý ich môže narezávať na polovice, ďalší rozpoľovať a posledný zbavovať zrniečok. My sme si prácu podelili s maminkou – ona šípky zbavila čiernych zvrškov a stopiek a narezala mi ich, ja som ich vždy ručne-stručne rozpolila (ide to ľahko) a vydlabala som zrniečka. Trvalo nám to asi štyri hodiny… A aspoň chvíľu nechcem šípky ani vidieť! Ale určite stálo to za to! :grinnod:

Domáci šípkovo-jablkový džem

3. Z pomaranču ostrúhame kôru a následne ho odšťavíme. Aj z polovice citróna získame šťavu.

Domáci šípkovo-jablkový džem

Domáci šípkovo-jablkový džem

4. Jablká nastrúhame a všetko zmiešame dohromady: umyté očistené polovice šípok, postrúhané jablká, pomarančovú kôru, šťavu z citrusov, cukor a korenie. Premiešame, aby sa cukor dostal všade.

Domáci šípkovo-jablkový džem

5. Ja džem robievam v chlebovej piecke s programom marmeláda, ingrediencie potom stačí nasypať do nádoby, zapnúť piecku a džem sa sám uvarí. :) Po skončení programu zostanú šípky v celku, ale sú pekne zmäknuté – zmes som popučila „drvičom“ na zemiaky a prepasírovala cez husté sitko, aby som sa zbavila šupiek a kúskov korenia. Plníme do horúcou vodou vypláchnutých pohárov. Ešte teplé poháre plné džemu zabalíme do deky, aby boli ešte chvíľu v teple.

Kto chlebovú piecku s programom marmeláda nemá, môže si džem urobiť tradične: šípky zalejeme 1 l vody, privedieme k varu a varíme asi 15 minút. Vodu zlejeme a uvarené šípky popučíme „drvičom“ na zemiaky. Vzniknutú zmes prepasírujeme cez husté sitko alebo cez gázu, pridáme jablká, citrusovú šťavu a kôru, korenie a 1 kg kryštálového cukru. Varíme ešte 10 minút, resp. kým džem nezačne hustnúť. Plníme do pohárov, plné poháre zabalíme do deky.

CHlebová piecka

Džem možno nie je až tak bio, ale je domáci a aj to sa ráta! :P A čo viac, chutí priam delikátne, myslím, že chutnejší sa mi ešte nepodaril! Je sladký, no na pozadí kyslastý (no môže to závisieť aj od jabĺk) a vďaka koreniu chutí skutočne jesenne! Škoda len, že to čistenie šípok je také prácne a džemu nakoniec nie je až tak veľa – aspoň mne zostalo akosi priveľa „odpadu“ v podobe šupiek, rozhodne odporúčam pasírovanie cez gázu.

Dobrú chuť!

2 thoughts on “Domáci šípkovo-jablkový džem

  1. Hmmmm, hmmm, toto musím skúsiť. Už som šípkový džem kedysi robila, ale čistý a nejakou divnou zhodou okolností chutil trochu kečupovo… alebo tak aspoň vyzeral :D Akurát s tými pichľavými chĺpkami som sa nebabrala, dočítala som sa, že keď sa prevarí a prepasíruje, nič už pichať nebude … no a fakt, nepichal :)

    • Aj mňa (ale až v priebehu čistenia šípok) napadlo, že by sa mohli aj v celku variť, džem treba prepasírovať tak či tak a tiež som to prosto kdesi čítala… Ale očistiť si ich na začiatku je… poctivejšie! :D

      Inak je aj tento džem taký kvapku kečupovitý, len o čosi hustejší ako kečup. :D No chutí geniálne – mala som aj čisto šípkový džem raz od kamošky, no šípky sú také divnochutné, takáto jesenná kombinácia s jablbkami a korením mi príde prosto omnoho efektnejšia! ;)

Pridaj komentár